Najveća prednost organske hrane je da je njezin uzgoj ekološki i puno prihvatljiviji za očuvanje okoliša. Umjetni pesticidi i gnojiva djeluju štetno za okoliš, a mogu i zemlju koja je njima tretirana učiniti dugoročno neiskoristivom.
Organska hrana ima puno nižu razinu pesticida u sebi što se ističe kao njezina glavna prednost za zdravlje. Istraživanja potvrđuju tu tezu, ali i pokazuju da umjetni pesticidi uglavnom nisu štetni za čovjeka..
Organska hrana ima znatno smanjen sadržaj nitrata (50% u povrću), a povećan sadržaj proteina.
Organski proizvodi imaju povećanu biološku vrijednost koja se ogleda kroz povećan sadržaj vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega tri masnih kiselina i antioksidanata.
Organska hrana je hrana bez vještačkih aditiva, konzervansa, emulatora, vještačkih boja, arome i pojačivaća okusa.
Organska hrana nema ostataka antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih lijekova. Takođe organska hrana je hrana bez GMO (zabranjen je genetski inžinjering).