• 033/ 111 - 111
  • podrska@organic.ba
  • Bosna i Hercegovina
Organic
Kako prepoznati organski proizvod

Kako prepoznati organski proizvod

Kako da razlikujemo organske proizvode ( npr. povrće i voće) od konvencionalno uzgajane?

Organske poljoprivredne proizvode najčešće ne možete da razlikujete vizuelno. Cvrljive jabuke i kvrgavo voće je česta zabluda potrošača koju nerijetko plasiraju i neki poljoprivredni proizvođači. Takvi proizvodi uglavnom nemaju veze sa organskim proizvodima već bi se prije moglo reći da su to zapušteni, a u najgorem slučaju i pogrešno tretirani proizvodi (u pogrešno vrijeme i/ ili sa pogrešnim pesticidima kao i naedekvatnim dozama).

Organski proizvodi često izgledaju reprezentativno (veličina, boja) mada to zavisi od mnogih drugih uslova (sortimenta, prirodnih i klimatskih uslova itd), a miris i ukus su im često intenzivniji zbog povećanog sadržaja nekih materija kao i zbog korištenja lokalnih, autohtonih sorti koje imaju takve karakteristike, a koje su poželjne u organskoj proizvodnji.

Zbog toga potrošač mora da obrati pažnju na sljedeće: 

Ukoliko je domaći organski proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje i u skladu sa zakonskom regulativom, proizvođač mora nakon izdavanja certifikata od strane ovlašćene kontrolne organizacije da na vidljivom mjestu, a prema Zakonu o organskoj proizvodnji, stavi nacionalni znak sa jasnim i vidljivim natpisom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.